Sietske van der Veldt-Wiersma, Voorzitter Netwerk Eerstelijn Oncologie Verpleegkundigen, V&VN
Bio
Mijn naam is Sietske van der Veldt-Wiersma (1967), vanaf 1990 heb ik mijn opleiding en ervaring als oncologieverpleegkundige verkregen in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). In 2005 werd ik mede oprichter van St. Care for Cancer, van waaruit we psychosociale oncologische zorg en ondersteuning door oncologieverpleegkundigen dicht bij huis meer laagdrempelig aan konden bieden. In 2019 is deze zorg overgenomen door thuiszorgorganisatie Allerzorg. Op dit moment werk ik als projectcoördinator binnen het project Vast Aanspreekpunt Oncologie via IKNL. Als vrijwilliger ben ik betrokken bij de Taskforce CancerSurvivorship Care en het NKC. Daarnaast ben ik voorzitter van het VenVN Netwerk Eerstelijns OncologieVerpleegkundigen (NEOV) en ben ik bestuurslid bij Stichting Tegenkracht.
Presentatie
In vervolg op de ‘Meet en greet’ presentatie van en voor oncologieverpleegkundigen in 2e en 1e lijnszorg op de oncologiedagen 2023, zoomen we nu in op de invulling van een Vast Aanspreekpunt voor patiënten wanneer nodig binnen de oncologische patientenreis. Uit de ‘Doneer je ervaring’; “Verder leven met of na kanker, hoe is dat voor jou? ’ (NFK, februari 2024) blijkt dat 85% van de mensen die langer dan 10 jaar na de diagnose kanker zijn, nu nog lichamelijke en/of psychische klachten en problemen ervaren. Met het groeiend aantal mensen dat leeft met de diagnose kanker, wordt de urgentie voor betere organisatie van zorg rondom de patiënt steeds groter. Dit vormde de aanleiding tot het landelijke implementatieproject ‘Vast Aanspreekpunt Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis’, opgezet vanuit de Taskforce Cancersurvivorship Care, waarin IKNL penvoerder is. Samen met projectmederwerker Wendy Jacobs, geven we een toelichting op dit 3-jarige project en de mogelijkheden voor de oncologieverpleegkundigen in de rol van Vast Aanspreekpunt Oncologie.
Met betrokken experts van verschillende beroepsverenigingen en koepels in de oncologische zorg is een ‘Concept- Definitie en taakomschrijving VAP Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis’ opgesteld. Hierin is uitgewerkt dat de rol van een VAP Oncologie door verschillende professionele zorgverleners, als bijvoorbeeld een POH-Oncologie, Huisarts, Verpleegkundig Specialist of Oncologieverpleegkundige kan worden ingevuld. Om passende zorg en ondersteuning te kunnen bieden wordt nauwe samenwerking met informele zorgverleners en/of ervaringsdeskundigen en/of ondersteund door eHealth of online toepassingen geadviseerd.
In deze sessie bespreken we aan de hand van stellingen wat deze rolbeschrijving VAP Oncologie betekent voor de oncologieverpleegkundige in 2e en 1e lijnszorg. Is een VAP oncologie de ‘Missing link in lijnloze oncologische nazorg? Op welke manier zetten wij onze deskundigheid in, hoe zichtbaar zijn we en hoe werken we samen met de verschillende disciplines in 2e en 1e lijnszorg?
- Sessie 1 | 1e lijn
1.2: Vast Aanspreekpunt Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis; de ‘missing link’ in lijnloze oncologische nazorg?
Datum: 19 nov 2024Tijd: 14:15 - 14:45 CET