Pani Nasseri
Introductie
Mannen met laag risico prostaatkanker die kiezen voor actieve surveillance (AS), moeten de voor- en nadelen hiervan afwegen tegen die van een curatieve behandeling. Om inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op het keuzeproces van de behandeling en de therapietrouw tijdens AS, is een literatuuronderzoek uitgevoerd.
Methode
Deze systematische review volgt de PRISMA-richtlijnen en is geregistreerd op PROSPERO (ID CRD42024490427). Een uitgebreide zoekstrategie, met zoektermen zoals ‘active surveillance’, ‘decision-making’ en ‘adherence’, is toegepast voor de periode van 1990 tot 2024 in meerdere databanken, waaronder Medline en Embase. Studies werden geïncludeerd als zij factoren onderzochten die van invloed zijn op het keuzeproces van AS en/of op de therapietrouw tijdens AS. De kwaliteit van de studies werd beoordeeld door twee onafhankelijke onderzoekers met behulp van de Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT).
Resultaten
Van de 8316 gevonden artikelen kwamen er 213 in aanmerking voor inclusie (Figuur 1A). De keuze voor AS werd beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het verkrijgen van uitgebreide en gedetailleerde informatie over toekomstige behandelopties, betrouwbare online-informatie en de wens om bijwerkingen te vermijden (besluitvorming) (Figuur 1B). Belangrijke redenen om te kiezen voor een curatieve behandeling in plaats van AS waren onder andere een gebrek aan informatie over AS als behandeloptie vanuit de zorgverlener, onvoldoende contact met de uroloog vóór het nemen van het besluit, en angst voor de verdere ziekteprogressie. Redenen voor mannen om zich aan het AS-monitoringsprotocol te houden waren onder meer een betere kwaliteit van leven, regelmatige follow-up met de uroloog en voortdurende sociale steun (therapietrouw). Het niet volgen van het AS-protocol werd vaak veroorzaakt door factoren zoals pijn bij de prostaatbiopten, stress en onzekerheid over testuitslagen. Wanneer mannen stoppen met AS is dat meestal vanwege medische redenen (zoals ziekteprogressie of comorbiditeiten), maar dit kan ook komen ook door angst en sociale druk vanuit de familie.
Conclusie en aanbeveling
Verschillende factoren beïnvloeden de keuze voor en het verloop van het behandeltraject van mannen. Het betrekken van familie bij besluitvorming, psychosociale ondersteuning en het verstrekken van gedetailleerde informatie over AS kan de acceptatie en therapietrouw van AS bevorderen. Deze inzichten helpen zorgverleners de langdurige therapietrouw te versterken door in te spelen op de behoeften van mannen tijdens het besluitvormingsproces en AS-monitoring.
Literatuur
Dit onderzoek is tot stand gekomen op basis van de artikelen van Kinsella et al. (2018) en McIntosh et al. (2019)
1. Kinsella, N., Stattin, P., Cahill, D., Brown, C., Bill-Axelson, A., Bratt, O., Carlsson, S., & Van Hemelrijck, M. (2018). Factors Influencing Men’s Choice of and Adherence to Active Surveillance for Low-risk Prostate Cancer: A Mixed-method Systematic Review. European urology, 74(3), 261–280. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2018.02.026
2. McIntosh, M., Opozda, M. J., Evans, H., Finlay, A., Galvão, D. A., Chambers, S. K., & Short, C. E. (2019). A systematic review of the unmet supportive care needs of men on active surveillance for prostate cancer. Psycho-oncology, 28(12), 2307–2322. https://doi.org/10.1002/pon.5262
- Sessie 11 | Open abstracts
11.2 Determinanten van keuze en therapietrouw in actieve surveillance bij prostaatkanker: Een systematische review
Datum: 30 okt 2025Tijd: 15:15 - 15:30 CET