Lois Folkert

Achtergrond
Behandeling van uitgezaaide borstkanker is gericht op levensverlenging en behoud van kwaliteit van leven. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe medicijnen geïntroduceerd. Hoewel deze de overleving kunnen verlengen, veroorzaken ze frequent bijwerkingen die de kwaliteit van leven (KvL) verminderen [1]. Ernstige bijwerkingen kunnen leiden tot spoedopnames en/of tot uitstel, onderbreken of definitief staken van de behandeling. Verpleegkundigen spelen vaak een cruciale rol bij het herkennen en managen van symptomen (bijwerkingen en ziekte / progressie gerelateerde klachten). Zij hebben hiervoor echter tijdige en volledige informatie van patiënten nodig.

Symptoommonitoring via een app, waarbij patiënten regelmatig hun symptomen digitaal rapporteren en een alert ontvangen bij drempelwaardeoverschrijding, kan helpen om symptomen te voorkomen of eerder te herkennen en te managen om KvL te optimaliseren [2]. In Nederland is dit bij patiënten met longkanker onderzocht (SYMPRO). Na 15 weken gebruikte nog 70% van de patiënten de app en was KvL significant verbeterd. Dit effect was onafhankelijk van een patiënt-geïnitieerde of zorgverlener-geïnitieerde reactie op alerts van de symptoommonitoring app [3]. Met de patiënt-geïnitieerde aanpak kan de symptoommonitoring app laagdrempelig ingezet worden zonder de werklast van zorgverleners te verhogen.

De effecten zijn nog niet specifiek bij patiënten met uitgezaaide borstkanker onderzocht [4], een patiëntengroep waarbij veel systemische middelen worden gebruikt waarvan nog weinig bekend is over het effect op symptomen en KvL.

Onderzoeksdoel
Inzicht verkrijgen in hoe een symptoommonitoring app ingezet kan worden bij patiënten met uitgezaaide borstkanker om hun KvL te verbeteren.

Methode
We voeren een gerandomiseerde klinische trial uit (SYMPHA) in 3 groepen uitgezaaide borstkanker: triple-negatieve (HR-Her2-), hormoonreceptor-positieve (HR+Her2) en Her2-positieve (Her2+) vrouwen, die starten met een eerste chemotherapie (n=128 patiënten per groep). We beginnen in ieder ziekenhuis met een inloopfase om inzicht in KvL te krijgen zonder symptoommonitoring app (n=1-3 patiënten per ziekenhuis). Daarna starten we met de trial waarbij patiënten in de interventiegroep (n=64 per groep) wekelijks de symptoommonitoring app gebruiken en een alert krijgen bij drempelwaardeoverschrijding met het advies om contact op te nemen met hun zorgverlener (patiënt-geïnitieerde aanpak).

Resultaten
In mei 2025 zijn de eerste ziekenhuizen gestart met de SYMPHA trial. In totaal doen er 28 ziekenhuizen mee. Momenteel brengen we in kaart hoe de deelnemende ziekenhuizen de symptoom monitoring app implementeren in hun werkprocessen. Bij de V&VN oncologiedagen in oktober 2025 kunnen we de eerste geleerde lessen van de implementatie en resultaten van de SYMPHA trial presenteren.

Conclusies
De resultaten van voorgaande studies zijn veelbelovend, maar meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe een symptoommonitoring app optimaal ingezet kan worden voor patiënten met uitgezaaide borstkanker.

Literatuur
[1] Impact bijwerkingen bij uitgezaaide borstkanker: https://doi.org/10.1093/oncolo/oyad207
[2] Review symptoommonitoring in de oncologie: https://doi.org/10.3390/curroncol29060349
[3] SYMPRO studie: https://doi.org/10.1093/jnci/djad159
[4] Review symptoommonitoring borstkanker: https://doi.org/10.1007/s12609-024-00562-1

Klinische relevantie
Symptoommonitoring met een app is een relatief simpele interventie met de potentie om de zorg voor patiënten met uitgezaaide borstkanker te optimaliseren en verpleegkundigen te ondersteunen bij hun werkzaamheden met betrekking tot symptoom management. Bovendien helpen we met deze studie ziekenhuizen om vorm te geven aan de SONCOS normering over symptoommonitoring bij ongeneeslijke kanker.

  • Sessie 5 | Open abstracts

    5.3 Meer inzicht in symptomen en kwaliteit van leven bij uitgezaaide borstkanker: wat kan een symptoommonitoring app betekenen?

    Datum: 30 okt 2025Tijd: 14:00 - 14:15 CET