Jacobien Scheepens, Arts-onderzoeker, Regionaal Academisch Kanker Centrum Utrecht (RAKU)

Bio
Jacobien Scheepens, 26 jaar, werkt als arts-onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, onderdeel van het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), een van de grootste behandelcentra in Nederland voor alvleesklierkanker. Zij doet onderzoek bij patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker (LAPC). Tijdens de Oncologiedagen zal zij een presentatie geven over dit onderwerp.
Presentatie
Alvleesklierkanker is een vorm van kanker waarbij het aantal patiënten in de laatste 30 jaar is verdubbeld naar ongeveer 3000 nieuwe diagnoses per jaar. De prognose van deze patiënten is niet goed, met een vijfjaarsoverleving van rond de vijf procent. Slechts een op de vijf patiënten komt direct in aanmerking voor een operatie.
Lokaal gevorderd pancreascaricinoom (LAPC) is een tumor in de alvleesklier waarbij er vanwege uitgebreide doorgroei niet direct kan worden geopereerd. De primaire behandeling bestaat uit inductie chemotherapie, bij een deel van de patienten is na chemotherapie alsnog een operatie mogelijk. Door nieuwe chemotherapie-schema’s, zoals bijvoorbeeld FOLFIRINOX, zie je dat de tumorrespons beter is. Hierdoor kunnen meer patiënten met LAPC geopereerd worden dan vóór de introductie van FOLFIRINOX. Daarbij zijn de uitkomsten van de geopereerde LAPC patiënten vergelijkbaar met die van direct geopereerde patiënten. Ook wordt er veel onderzoek gedaan naar de operatietechnieken en naar nieuwe lokale behandelingen, zoals radiotherapie. De verwachting is dat lokale behandelingen de tumor een langere periode stabiel kan houden. Door de lokale tumorcontrole kunnen klachten van tumorgroei verminderen. Tevens hopen we met deze lokale behandelingen de kwaliteit van leven te verbeteren.
Tijdens deze sessie zal u meer te weten komen over LAPC en de uitkomsten van de nieuwste onderzoeksresultaten.