Corina van den Hurk, Senior onderzoeker, IKNL
Bio
Van den Hurk heeft haar carrière gewijd aan bijwerkingen van kankerbehandelingen en ondersteunende zorg om bijwerkingen te minimaliseren. Ze heeft de BijKanker bijwerkingen app ontwikkeld die momenteel wordt gebruikt voor meerdere onderzoeksprojecten. Binnen Santeon houdt ze zich bezig met evaluatie van zorginterventies met focus op oncologie en dure geneesmiddelen.
Van den Hurk is lid van het bestuur en co-voorzitter van de OncoDermatologie Study Group van de Multinational Association of Supportive Cancer in Cancer (MASCC). In deze Study Group begeleidt ze internationale onderzoeksprojecten over preventie en management van toxiciteiten gerelateerd aan huid, haar en nagels. Daarnaast is ze oprichter van de Dutch Association of Supportive Cancer in Cancer (DASCC).
Presentatie
Patiënten die kanker hebben en behandeld gaan worden met systeemtherapie (zoals chemotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapie en/of hormoontherapie), worden voorgelicht over de behandeling, de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden en krijgen adviezen om deze bijwerkingen te voorkómen of te verminderen. Momenteel ontbreekt betrouwbare, actuele landelijke informatie over (preventieve) adviezen bij bijwerkingen. Aan de ene zijde is de informatie die patiënten uit diverse bronnen verzamelen niet eenduidig. Aan de andere kant wordt bij het updaten van de protocollen in het ziekenhuis geen literatuuronderzoek gedaan. Echter wordt jaarlijks veel literatuur gepubliceerd over het voorkomen en behandelen van bijwerkingen. Dit alles leidt tot verwarring, onzekerheid en soms tot onnodige naleving van verouderde, niet meer geldende adviezen. Het Radboudumc, samen met Stichting Health Base en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), werken aan het updaten en uniformeren van de adviezen behorend bij de bijwerkingen middels evidence based practice. Hiervoor wordt per bijwerking een review van de literatuur uitgevoerd. De informatie wordt geplaatst op de website bijwerkingenbijkanker.nl. Het ondersteunt patiënten en zorgverleners bij het informeren, begrijpen en omgaan met bijwerkingen van kankerbehandelingen. De cruciale vervolgstap is brede implementatie in Nederland zodat elke patiënt met kanker de juiste en uniforme informatie krijgt.
Het uniformeren van de adviezen heeft directe impact op patiënten omdat zij hierdoor in staat zijn om adequaat te handelen bij klachten of juist klachten te voorkómen. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van onzekerheid door het wegnemen van tegenstrijdige adviezen. Daarnaast heeft het een impact op de zorg. Zorgverleners verstrekken actuele en uniforme informatie over de bijwerkingen en adviezen op basis van de meest recente ontwikkelingen in de internationale literatuur. Een groot bijkomend voordeel is dat individuele zorgverleners en instellingen zelf geen tijd hoeven te investeren om hun informatie up-to-date te houden. Dit is doelmatig en zal uiteindelijk ook kostenbesparend zijn.
- Sessie 11 | Bijwerkingen
11.1: Standaardisatie van bijwerkingen uitvraag en -informatie: samen voor de beste zorg bij bijwerkingen!
Datum: 20 nov 2024Tijd: 14:00 - 14:30 CET