Ankie Krol

Achtergrond
De TUBA-WISP (Tubectomy with or without Salpingectomy in Women at Increased Risk for Ovarian Cancer) studie richt zich op vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker door een genmutatie. Deze studie onderzoekt de effecten van twee chirurgische benaderingen, het verwijderen van alleen de eileiders versus de verwijdering van de eileiders en eierstokken. Het doel is uit te zoeken of de eileiderverwijdering even veilig is als het gelijktijdige verwijderen van de eileiders en eierstokken.
De uitdaging bij deze studie is om enerzijds patiënten adequaat te informeren over de studie en liefst te includeren en anderzijds geïndividualiseerde zorg te leveren die rekening houdt met de unieke emotionele en sociale context van elke vrouw en hun eventuele kinderwens.

Met deze presentatie willen wij de spagaat in counseling voor deze studie onder de aandacht brengen. Het verstrekken van studie gerelateerde informatie en het bieden van gepersonaliseerde zorg. De keuze die deze vrouwen moeten maken, raakt niet alleen hun gevoel van vrouwelijkheid en kwaliteit van leven, maar ook hun verantwoordelijkheid in relatie tot andere dierbaren.

De counseling is ingewikkeld omdat er complexe informatie wordt verstrekt. Het begrip van deze informatie varieert echter sterk onder patiënten, wat het verstrekken van deze informatie uitdagend maakt.

Ook de keuze zoals voorgesteld in de TUBA-WISP studie is emotioneel belastend. Vrouwen moeten overwegen hoe deze keuze hun lichaam en hun identiteit als vrouw zal beïnvloeden. De mogelijke impact op hun seksualiteit en lichaamsbeeld speelt een significante rol in hun besluitvorming.

Veel vrouwen in deze studie zijn ook moeder. Hun beslissing wordt daarom sterk beïnvloed door hun verantwoordelijkheid tegenover hun kinderen. Ze moeten kiezen tussen het verminderen van hun eigen risico op eierstokkanker en de mogelijke consequenties van een ingreep die hun fysieke en emotionele welzijn kan beïnvloeden.

Verpleegkundig specialisten behandelen elke vrouw als een uniek individu en houden rekening met haar unieke omstandigheden. Dit betekent het bieden van empathische ondersteuning en gebruik maken van flexibele zorgstrategieën gedurende het hele besluitvormingsproces.
Met behulp van medisch maatschappelijk werk en of de fertiliteits arts worden de (on)mogelijkheden ten aanzien van een eventuele kinderwens en prenatale diagnostiek uitgebreid onderzocht.

Conclusie
De rol van de verpleegkundig specialist in de TUBA-WISP studie vereist een delicate balans tussen het verstrekken van gedetailleerde studie-informatie en het bieden van geïndividualiseerde, empathische zorg. De emotionele en sociale context van de patiënt, inclusief haar vrouwelijkheid en moederschap, spelen een cruciale rol in haar besluitvorming. Het is essentieel dat niet alleen de medische aspecten van de studie worden uitgelegd maar ook de emotionele en psychosociale implicaties aan bod komen. Dit stelt patiënten in staat om een weloverwogen en persoonlijke keuze te maken die past bij hun leven en verantwoordelijkheden.

Met effectief counselen kunnen verpleegkundig specialisten de kloof tussen technische informatie en studie eisen en de psycho sociale context overbruggen. Dit leidt tot beter geïnformeerde beslissingen en verbeterde patiënttevredenheid.

  • Sessie 11 | Open abstracts

    11.1 De Uitdagingen in de TUBA-WISP Studie

    Datum: 30 okt 2025Tijd: 15:00 - 15:15 CET