arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Ontbijtmeeting 3

Deze ontbijtmeeting wordt vormgegeven en mede mogelijk gemaakt door AsteraZeneca. Deelname is inclusief ontbijt.

Het belang van een volledig patiëntprofiel in de behandeling van patiënten met PARP-remmers

Dankzij gerichte therapieën kunnen steeds meer verschillende vormen van kanker behandeld worden. PARP-remmers zijn een van de klasse geneesmiddelen die worden ingezet bij meerdere soorten van kanker: pancreas-, prostaat-, ovarium- en borstkanker. Om de overleving te kunnen verbeteren en binnen alle indicaties patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is goede medicatie alleen niet voldoende. Snelle en gedegen diagnostiek is cruciaal, niet alleen voor het bepalen van de behandelstrategie, maar ook vanuit erfelijkheidsperspectief. In deze ontbijtsessie delen experts aan de hand van PARP-remmers wat het belang is van goede diagnostiek in zowel het kader van behandeling als op het gebied van erfelijkheid en hoe patiënten met verschillende vormen van kanker optimaal kunnen worden ondersteund op, tijdens en na hun behandeling met PARP remmers.

Programma:
08.00 Opening ontbijtmeeting
Jan Ouwerkerk, research coördinator oncologie, LUMC. Leiden

08.05 Parp remmers: wat is het indicatie gebied voor deze doelgerichte therapieën
Martin Rijlaarsdam, internist-oncoloog, NKI-AVL, Amsterdam

PARP remmers zijn een van de doelgerichte therapieën die voor meerdere vormen van kanker kunnen worden ingezet: pancreas-, prostaat-, ovarium- en borstkanker. Dit betekent dat met een doelgericht middel meerdere vormen van kanker kunnen worden behandeld. Wat zijn de overeenkomsten in de behandeling van verschillenden patiënten, en waar liggen verschillen? En hoe zorg je er voor dat al deze patiënten optimaal worden ondersteund, voorafgaand, tijdens en na de behandeling met een PARP remmer?

08.35 Tumor First: DNA-onderzoek in tumor niet alleen van belang voor therapiekeuze (PARP-i)
Conny van der Meer, Verpleegkundig specialist Klinische Genetica, Erasmus MC, Rotterdam

De rol van diagnostiek en erfelijkheid speelt bij steeds meer vormen van kanker een belangrijke rol. Welke methodieken zijn er op dit moment beschikbaar ten aanzien van diagnostiek en erfelijkheid en op basis van welke factoren wordt bepaald welke test wordt ingezet om (1) een zo volledig mogelijk inzicht te krijgen in het profiel van de patiënt en de juiste behandeling te kunnen initiëren en (2) inzicht te krijgen rondom een mogelijke erfelijkheidsprofiel van patiënten met verschillende vormen van kanker.

09.05 Stellingen/Quiz

09.25 Afsluiting door de voorzitter
Jan Ouwerkerk, research coördinator oncologie, LUMC, Leiden